Tuesday, November 9, 2010

Resepi Kari Kapla Ikan Merah

Pagi2 dah nak bagi resepi. :-p

Ada yang tanya jie resepi kari kepala ikan. Ini style jie nyer MIL. Kena belajar dengan mak mertua sebab nak tawan perut anak dia :-D
So here goes:

Bahan2 nya

Kepala ikan merah/tengiri/salmon(salmon memang sedap buat kari)
Bawang merah and putih blend
Bendi
Santan (jie sokmo pakai santak kotak jer)
Daun kari
Asam Jawa (pakai jer ready made dah siap tu)
Rempah kari Babas
( Adabi utk mee kari and if nak pekat dan lebih kuning macam indian nyer pakai Alagappas)
Rempah biji2 an dalam gambor ni. (cakap kat kedai rempah buat kari. Dia jual sepacket dah siap. Ni setahun nyer stok takkan abis :-p)


Caranya
1. Bancuh rempak kari Babas dengan air. Sepacket kecil tu dengan ada separuh gelas air
2. Tumis bebawang blend. Bila dah naik bau, campak rempah biji tu. Harum giler bau dia. Jiran sebelah pun dtg jenguk
3. Campak lak daun kari. Lagi bau naik
4. Then campak rempah kari bancuh air.
5. Kaco2 sikit. Campak lak kepala ikan. Jangan campak dari jauh macam basket ball. Abis percik lantai dengan rempah kari. Jenuh nak mop lak ;-)
6. campak lak asam jawa. Jangan banyak sangat. Masam kang. ada la satu sudu kecil gitu.
7. Pas tu tunggu ikan merenih kejap.
8. Tuang lak santan
9. Tunggu dia mendidih sat. Jangan dok gatai tangan belek2 kepala ikan tu. Hancur kang. Ala takat simbah2 dengan santan kuah tu jer.
10. Dah mendidih, campak la bendi. Bila bendi dah lembut. Tutup api

Ha siap ko kari kepala ikan. Sedap dimakan dengan ulam dan sambal belacan. Kalu rajin. Goreng sikit ikan masin kurau dengan letak bawang yellow and cili padi skit. Perah limau nipis.

Perghhh!!!! confirm laki dok diam lepas makan.
Dia tido lenaaaaaaa depan TV

hehehehe

The End

No comments:

Post a Comment

Link yang berkaitan

Link within